| | |

„Uhvati film – pusti predrasude 2“: Edukacija na Odseku za pedagogiju

„Gledaj osobu, a ne dijagnozu“, poruka je koju smo preneli studentima Odseka za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu na edukaciji održanoj 28. novembra u okviru projekta projekta Uhvati film – pusti predrasude 2 koji je podržala Gradska uprava za sport i omadinu – Kancelarija za mlade Novi Sad. Prisutnima smo naglasili da bi i u svom budućem radu, ali i privatnom životu, uvek trebalo da se fokusiraju na potencijale jedne osobe i njene sposobnosti, a ne na ono što neko ne može – jer, svi mi nešto možemo i nešto ne možemo.

O predrasudama prema osobama sa invaliditetom govorili smo na osnovu inspirativnih filmova – „Nastavimo sa kursom“ i „Dašvil: putovanje kroz autizam“. U interaktivnom razgovoru naglasili smo važnost inicijative pojedinca, ali i neophodnost podrške celokupnog sistema, kako bi svako, naročito osobe sa invaliditetom, ostvario sve svoje potencijale.

Edukaciji su prisutvovale i gošće: Đurđa Lili Horvat, pedagoškinja, stručna saradnica u Centru usluga socijalne podrške Temerin i lična pratiteljka dece u inkluzivnom obrazovanju i Milesa Milinković, diplomirana pedagoškinja, master rodnih studija i aktivistkinja. One su iznele svoje profesionalno i lično iskustvo o temi inkluzije, ali i odnosa pojedinca i društva prema osobama sa invaliditetom, što su mladi ocenili kao vrlo značajno i korisno za njihov dalji rad i život.

Na kraju, studenti su naglasili da bi voleli da ovakve radionice imaju češće na svojim fakultetima i da one traju duže.

Similar Posts