| |

konkurs za filmove UHVATI FILM

KREATIVNO AFIRMATIVNA ORGANIZACIJA Parnas, Novi Sad Srbija i

UDRUGA SPIRIT, Rijeka Hrvatska

raspisuju  KONKURS ZA FILMOVE Na 14. MEĐUNARODNI FILMSKI FESTIVAL

 „UHVATI SA MNOM OVAJ DAN/UHVATI FILM!“

na temu invalidnosti i filmove čiji su autori/ke (glumci, scenaristi, režiseri) osobe sa invaliditetom

 

Filmski festival „Uhvati sa mnom ovaj dan!/Uhvati film“ obuhvata projekcije domaćih i inostranih filmova na temu invalidnosti, kao i prateće programe. Bitan deo festivala predstavlja i Filmski karavan koji obuhvata: najavna gostovanja, promociju festivala i postprodukciju.

Festival je međunarodnog karaktera i realizuje se od 2003. godine sa ciljem: informisanja javnosti o životu, aktivnostima, pravima i dostignućima osoba sa invaliditetom, čime se utiče na promene u stavovima ljudi u vezi sa osobama sa invaliditetom, bolje razumevanje i prihvatanje različitosti, te stvaranje uslova za veću vidljivost i uključivanje osoba sa invaliditetom u sve sfere društvenog života.

Bitan segment festivala je podrška filmskim rediteljima/kama, scenaristima/kinjama i glumcima koji su osobe sa invaliditetom da promovišu svoje radove i dostignuća, te da prepoznaju sopstvene potencijale, kao i uticaj na medije radi adekvatnijeg i politički korektnijeg praćenja aktivnosti i dešavanja u kojima učestvuju osobe sa invaliditetom.

Uslovi konkursa:

 1. Tema: Invalidnost *
 2. Trajanje: do 30 minuta
 3. najmanje DVD kvalitet **
 4. da imaju titl na srpskom/hrvatskom/bosanskom odnosno na engleskom jeziku***

 

Filmovi se mogu dostaviti poštom (2 kopije filma)  ili putem interneta (festhome ili clickforfestivals, youtube, wetransfer, vimeo..). Uz film obavezno na e-mail uhvatifilm@gmail.com dostaviti i:

 • popunjen prijavni formular, ( Prijavni formular)
 • biografiju autora
 • 2 fotografije iz filma
 • dijalog lista u srt formatu.
 • ako postoji trejler 

 

Filmovi moraju biti poslati najkasnije do 15. 06. 2016.

Molimo Vas da nam se pre slanja radova poštom javite putem e-maila, kako bismo očekivali Vaš film i pravovremeno reagovali ukoliko pošiljka ne stigne.

Sve troškove, kao i rizik slanja filmova, snosi pošiljalac. Filmovi i kopije koje pristignu na konkurs zadržavaju organizatori. Organizatori se obavezuju da filmove neće koristiti u komercijalne svrhe. Za projektovanje filmova koji budu odabrani za revijalni i takmičarski deo, organizatori neće isplaćivati nadoknade ni autorima ni producentima. Organizatori zadržavaju pravo korištenja isečaka iz filmova  u trajanju do 3 minuta isključivo u svrhu promocije programa Filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“.

Filmovi koji po oceni stručnog žirija ispune sve tražene uslove biće prikazani u okviru 14. Filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film!“ tokom septembra 2016. godine u Novom Sadu odnosno tokom oktobra u Rijeci. Najbolji filmovi biće nagrađeni plaketama i plasiraće se direktno na Festival evropskog dokumentarnog i nezavisnog filma Euro-In, koji se održava u Novom Sadu, a u okviru postprodukcije – Filmskog karavana biće prikazivani u gradovima Srbije i Hrvatske.

Pored nagrada za najbolji film, za najbolji scenario i režiju, stručni žiri će dodeljivati i specijalne nagrade za doprinose na polju invalidnosti imajući u vidu:

 • Da li/koliko film gledaocima pruža alternatvni/drugačiji način pogleda na invalidnost?
 • Koliko je originalan pristup temi invalidnosti?
 • Koliko je film zanimljiv/privlači pažnju/ostavlja utisak?
 • Koliko su izbegnuti stereotipi o invalidnosti?
 • Koliko film pruža informacija o invalidnosti?

Prijavni formular možete skinuti Prijavni formular

Radove je potrebno poslati (u 2 kopije) poštom (ili putem interneta uz prethodni dogovor sa organizatorima) sa naznakom ZA KONKURS na jednu od ovih adresa:

K.A.O. Parnas

ZA KONKURS na  Filmski festival

Stevana Hristića 37/2,

21 000 Novi Sad, Srbija

 

UDRUGA SPIRIT

ZA KONKURS na  Filmski festival

Krešimirova 8

51 000 Rijeka, Hrvatska

 

 

KONTAKTI: uhvatifilm@gmail.com

 

KAO Parnas, Novi Sad

www.kaoparnas.org

kaoparnas@gmail.com

Milesa Milinković, izvršna direktorka
+381 62 24 04 04

 

UDRUGA SPIRIT, Rijeka

www.spirit-ri.hr

info@spirit-ri.hr

Denis Pilepić, tehnički direktor za HR

 

 

 

 

Similar Posts