| |

“NI SUPERHEROJI, NI JADNI INVALIDI” 2

Kada mediji izveštavaju o osobama sa invaliditetom, koriste dva ekstrema – ili ih prikazuju kao superheroje pri obavljanju svakodnevnih radnji, ili kao nemoćne u potrazi za pomoći – zaključak je dvodnevne radionice „Ni superheroji ni jadni invalidi“ održane 19. i 20. septembra u Kulturnom centru Novog Sada, u okviru filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/ Uhvati film“. Radionica je bila otvorena za sve zainteresovane, a dnevno je prisustvovalo tridesetak ljudi.

Radionicu je otvorila izvršna direktorka festivala, Milesa Milinković, predstavljajući najčešće stereotipe, predrasude i vidove diskriminacije o osobama sa invaliditetom, kao i modele pristupa invalidnosti. Zatim je istakla da je važno da mediji kad izveštavaju o osobama sa invaliditetom koriste ispravnu terminologiju, naročito jer je jedna od glavnih odlika ovakvih tekstova senzacionalizam. Takav pristup se potom prenosi i u privatnu sferu, gde ljudi u svakodnevnim situacijama govore o osobama sa invaliditetom kao o superherojima ili pak žrtvama. „Ja nisam heroj zato što radim neke obične stvari, zato što sam izašla iz stana ili zato što imam partnersku vezu“, objasnila je Milesa.

Jedno od glavnih pitanja o kojem se diskutovalo na prvom danu radionice bilo je – Da li invaliditet podrazumeva nesrećan život? Milesa je na ličnom primeru objasnila da joj je invaliditet dao određenu širinu za posmatranje sveta, i da smatra da je, zahvaljujući njemu, postala mudrija. Iskoristila je mere afirmativne akcije, kao što su besplatno studiranje i mesto u studentskom domu. „Meni moj invaliditet nije problem“, rekla je Milesa.

Učesnici radionice uočili su da koren gotovo svih problema koje imaju osobe sa invaliditetom nije sam invaliditet, već odnos koji društvo ima prema njemu. Po njihovom mišljenju, takav odnos uspostavlja se tokom odrastanja i neophodno je odmalena razgovarati otvoreno o tome sa decom. Takođe, složili su se da je najvažnije stvaranje prilika i da, ako neko ima invaliditet, to ne znači da mora biti nezaposlen.

Drugi dan radionice bio je interaktivniji i polaznici su imali priliku da teorijsko znanje koje su stekli prethodnog dana primene u praksi. Svi prisutni bili su podeljeni u grupe kako bi analizirali različite novinarske tekstove i filmove koji na loš način prikazuju osobe sa invaliditetom. Uočili su da je u takvim pričama dominantna patetika koja je, po mišljenju učesnika, nepotrebna.

Pored filmskog takmičarskog programa koji će biti održan od 22. do 25. septembra sa početkom od 17h u Kulturnom centru Novog Sada, festival „Uhvati sa mnom ovaj dan/ Uhvati film“ obuhvata i diskusije sa autorima filmova, tribine, filmske radionice, izložbu šešira Sonje Simeunović i predstavu „Lepota različitosti“ dramske radionice Cvrčak.

Organizator Festivala je KAO Parnas, a ove godine partneri su Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ERSTE banka.

Ulaz na sve aktivnosti je besplatan, a kompletan program festivala nalazi se na: http://sr.uhvatifilm.org/program/

Marija Stojadinović, volonterka Festivala

foto:Marija Stojadinović

Similar Posts