| |

“NI SUPERHEROJI NI JADNI INVALIDI”

– Mediji osobe sa invaliditetom uglavnom prikazuju superiorno – kao superheroje ili sažaljivo -kao nesposobne i jadne, a sam invaliditet kao bolest ili veliku nesreću, istakla je Milesa Milinković, direktorka filmskog festivala „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“ u okviru radionice, „Ni superheroji ni jadni invalidi“, održane 19. i 20. septembra u Kulturnom centru Novog Sada.

– Razlog za ovakvo prikazivanje osoba sa invaliditetom u medijima uglavnom je nedovoljna informisanost, korišćenje pogrešne terminologije i nepoznavanja bontona ophođenja prema osobama sa invaliditetom, rekla je Milesa.

Ona je istovremeno ukazala na brojne stereotipe i predrasude u društvu prema osobama sa invaliditetom koje neposredno dovode do diskriminacije. Jedna od njih je da osobe sa invaliditetom imaju „posebne“ potrebe. Milesa je objasnila da osobe sa invaliditetom imaju iste potrebe kao i osobe bez invaliditeta: npr. druženje, odlazak u bioskop, posao ili osnivanje porodice.

– Jedan od načina rušenja predrasuda, dodala je Milesa, jeste druženje sa osobama sa invaliditetom od detinjstva, kako bi deca shvatila da postoje različitosti i prevazišla socijalnu distancu koja postoji.

I same osobe sa invaliditetom u publici potvrdile su da ne žele da ih drugi smatraju nemoćnim i nesposobnim.

– Ja koristim pomagala i stalno mi se dešava da mi pri ulasku u autobus prilaze ljudi koji neumorno žele da mi pomognu. Mene to zbunjuje, jer ja umem sam da uđem u autobus bez ičije pomoći, rekao je jedan od prisutnih.

S druge strane, ne žele ni da ih smatraju superherojima.

– Mi se prilagođavamo običnim životnim situacijama. Da, nekad to iziskuje male ustupke, ali to nije nikakvo herojstvo, niti hrabrost. Ako će me neko zvati „herojem“, onda želim da to bude zbog mojih zasluga, a ne zbog toga što imam invaliditet, posebno je istakla Milesa.

Drugi dan radionice bio je rezervisan za dekonstrukciju  praktičnih primera iz medija. Milesa je zatim, podsetila na nekoliko poznatih filmova koji, uglavnom, osobe sa invaliditetom prikazuju kao zlikovce ili veoma pametne, i dodala da ovakvo predstavljanje produbljuje predrasude.

Radionica „Ni superheroji, ni jadni invalidi“ održana je u okviru pratećeg programa 14. Međunarodnog filmskog festilava „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“, koji se održava od 19. do 25. septembra u Kulturnom centru Novog Sada, u organizaciji KAO Parnas. Ovogodišnji Festival podržalo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i ERSTE banka.

Ksenija Živković, volonterka Festivala

 Foto: Marija Stojadinović

Similar Posts