Publika u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.
| |

Održan 21. Uhvati film

Ovogodišnji 21. Uhvati film održan je od 11. do 15. oktobra u Kulturnom centru Novog Sada uz slogan Pokrenimo promene!

Na svečanom otvaranju Festivala prikazani su najbolji Uhvati film filmovi ikad u izboru užeg tima Festivala: Gluva ljubav, Lica i Viki. Ove filmove prikazali smo audio-opisane i sinhronizovane na srpski i titlovane, čime su bili pristupačni i slepim i Gluvim osobama.

Ispred bine Bioskopa Kulturnog centra Novog Sada jedna žena znakuje, druga žena (Suzana Ristanić) stoji i govori. Pored njih je baner Uhvati film ispred kog stoje dve mlađe žene. Pored banera stoji Milesa Milinković, direktorka Uhvati film festivala.
Photo By MTomic

U naredna četiri dana uživali smo u premijernih 29 filmova iz 18 država sveta.

U četvrtak, 12. oktobra prikazali smo filmove o pojedincima koji menjaju perspektive – uz malo ili puno podrške. Nakon filmova, razgovarali smo sa aktivistkinjom Milicom Knežević.

Narednog dana, u petak 12. oktobra, istakli smo umetnost i osobe sa invaliditetom. U diskusiji, nakon projekcija, ugostili smo ekipu turskog filma Nečuvene stvari i našu stalnu saradnicu i članicu žirija, Tatjanu Stojšić Petković.

U subotu,13. oktobra, tema je bila ljubav i strast. U diskusiji nakon filmova, razgovarali smo sa Sanjom Marković i Anđelom Stojanović, aktivistkinjama i Davidom Todorovićem, autorom filma Treća Sreća iz Crne Gore.

Pričom o snazi porodice zatvorili smo 21. Uhvati film, u nedelju, 15. oktobra. Razgovarali smo sa dve sjajne mame: Jelenom Šebez Inić i Tatjanom Poljak.

Publika u Bioskopu Kulturnog centra Novog Sada.
Photo By MTomic

Uhvati film Novi Sad i ove godine bio je najpristupačniji filmski festival u regionu, jer je pristupačan osobama sa motoričkim invaliditetom, Gluvim i slepim osobama. Svi filmovi bili su opisno titlovani, audio-opisani i sinhronizovani na srpski. Govorni sadržaji prevođeni na srpski znakovni jezik. Bioskop Kulturnog centra Novog Sada, gde se održava Uhvati film, pristupačan je za osobe sa motoričkim invaliditetom. 

Festival i pristupačnost festivala su podržali:

Gradska uprava za kulturu, Ministrstvo kulture, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalnu i boračku politiku, Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu, Erste banka,

Više o Uhvati film, pogledajte na zvaničnom sajtu https://uhvatifilm.org/

A kako smo se proveli, pogledajte i narednom video fajlu.

Similar Posts