| |

Osnaženi roditelji – osnažena deca: Radionica o samostalnosti osoba sa invaliditetom

Invaliditet se u društvu često povezuje sa nemoći i nemogućnosti, stoga neretko roditelji decu sa invaliditetom prezaštićuju. Roditelji, naročito majke, time postaju preoptrećene i na ivici snage, a deca previše nesamostalna i nesnađena. Dešava se da osobe sa invaliditetom ne obavljaju samostalno i najobičnije radnje, za koje su i te kako sposobne.

O samostalnosti dece sa invaliditetom i načinima na kojima bi svaki roditelj trebalo da je podstakne, govorili smo na prvoj radionici u okviru projekta „Osnaženi roditelji – osnažena deca“, koja je održana 5. novembra u Novom Sadu, uz podršku Pokrajinskog sekretarijat za socijalna pitanja, demografiju i ravnopravnost polova. Prisutnim roditeljima je prvo pušten video snimak majke Stoje Milinković, namenski kreiran, snimljen i montiran za potrebe projekta. Stojina ćerka Milesa ima fizički invaliditet, a njena majka otkrila nam je svoje metode vaspitanja – da je podsticala ćerku da brine o sebi i da je uvek imala poverenja u nju. Milesa je izrasla u samostalnu i ostvarenu ženu, što je cilj i svakog roditelja.

Prisutni roditelji su zatim imali prilike da čuju i iskustva gošći radionice. Tanja Josić, istakla je važnost obrazovanja na koje su je podsticali roditelji, upravo iz mišljenja da zbog fizičkog invaliditeta, neće moći da se bavi fizičkim poslovima. Stoga, podsticali su je da nadograđuje svoj intelekt, koji će joj sutra doneti posao i nezavisnost. Objasnila je da je ceo tok obrazovanja za nju bio isti kao i za drugu decu, i da upravo tome duguje i veću sveopštu funkcionalnost u životu.

Marija Protić, podelila je svoje iskustvo vaspitanja svoje ćerke Dragane, koja ima autizam. Dragana ide u redovnu najbližu školu i to sama, sama obavlja aktivnosti u školi i istakla je da je samostalnost dece od presudnog značaja, jer sve roditelje brine – šta će biti sa detetom kad njih ne bude. Ona je dodala da deca nekad znaju i da „iskoriste“ nečiju preteranu pomoć, stoga je bitno da roditelj bude taj koji će dete usmeriti.

Svoje priče, Tanja i Marija podelile su i sa širom javnosti – video fajlove pogledajte na sledećim linkovima TANJA i MARIJA.

Prisutni roditelji razmenili su međusobno svoja iskustva, i uz sjajne savete voditeljke radionica i gošći došli do ideja kako da poboljšaju samostalnost svoje dece.

Similar Posts