| |

Osnaženi roditelji – osnažena deca: Radionica o inkluziji i zapošljavanju

Preduslov samostalnosti i postizanje punih mogućnosti osoba sa invaliditetom, nalazi se u obrazovanju i zapošljavanju osoba sa invaliditetom, stoga ne čudi što su ove teme za roditelje dece sa invaliditetom vrlo značajne  – od dileme da li decu upisati u redovnu ili specijalnu školu, do bojazni da li će moje dete sutra uopšte moći da se zaposli. 

Upravo na ova pitanja dali smo odgovore na trećoj radionici u okviru projekta „Osnaženi roditelji – osnažena deca“, održane 19. novembra u Novom Sadu, uz podršku „Pokrajinskog sekretarijata za socijalna pitanja, demografiju i ravnopravnost polova“.

Prvo smo odgledali video snimak namenski kreiran, snimljen i montiran za potrebe radionice u kojem majka Miroslava Milošević iznosi iskustvo inkluzivnog obrazovanja svog sina. Ona je istakla koliko je važno da roditelji budu dobro informisani o svojim pravima i znaju kome mogu da se obrate za podršku i pomoć. Momente u kojima je morala da se izbori za prava svog deteta nije prećutala, ali kako je istakla – i ona i njen sin su uspeli.

Zatim su gosti naše radionice pružili informacije o procesu i prednostima inkluzivnog obrazovanja, kao i mogućnostima zapošljavanja osoba sa invaliditetom. Đurđa Lili Horvat je pedagoškinja, stručna saradnica u Centru usluga socijalne podrške Temerin i lična pratiteljka dece u inkluzivnom obrazovanju. Ona je prenela svoje iskustvo rada u školi u Bačkom Jarku i roditeljima posebno naglasila da svako dete ima pravo da pohađa redovnu školu, što je važno i za decu sa invaliditetom i bez invaliditeta, pre svega zbog socijalizacije i prihvatanja različitosti. Škola u kojoj radi je odličan primer inkluzije, i to zahvaljujući svima –roditeljima, školskim radnicima, ali i deci.

Dušan Miljković, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranju karijere Nacionalne služba za zapošljavanje, izneo je pogodnosti koje se poslodavcima nude za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, ističući da je to jedan od prioriteta rada same Službe. On je pozvao sve roditelje osoba sa invaliditetom i njihovu punoletnu decu, da im se obrate za pomoć pri zapošljavanju. Posebno je govorio o podsticajima za kreiranje pristupačnoih radnih mesta, kao i mogućnosti korišćenja radnih asistenata, čime bi radna mesta za osobe sa invaliditetom bila što pristupačnija.

Iskustvo Đurđe Lili Horvat možete pogledate i u posebnom video fajlu OVDE.

Roditelji su u razgovoru sa voditeljkom radionica i gostima istakli važnost problema obrazovanja i zapošljavanja osoba sa invaliditetom,i da smatraju da bi u društvu trebalo da postoje mehanizmi  koji bi omogućili da svako ima jednaka prava i mogućnosti za zaposlenje.

Similar Posts