| |

Osnaženi roditelji – osnažena deca: Radionica o socijalnoj inteligenciji

Kako će njihova deca biti prihvaćena, ali kako će i oni sami  prihvatiti i sebe i druge, briga je svakog roditelja. Uzimajući u obzir predrasude prema osobama sa invaliditetom koje su u našem društvu veoma snažne, roditelji osoba sa invaliditetom još više strepe kako će se njihova deca uklopiti u okolinu.

Upravo tema socijalne inteligencije bila je središte druge radionice u okviru projekta  „Osnaženi roditelji – osnažena deca“, održane 12. novembra u Novom Sadu, uz podršku „Pokrajinskog sekretarijata za socijalna pitanja, demografiju i ravnorpavnost polova“. Roditelji su prvo pogledali snimak Bojane Nešić, spisateljice iz Užica, majke troje dece, od kojih devojčica Nona ima smetnje u razvoju. Bojana je i autorka knjige „Duga, sunce, srce“ i putem video snimka, koji je namenski kreiran za potrebe projekta, na vrlo emotivan način pročitala je roditeljima deo svoje knjige. I to onaj najvažniji – u kojem ističe koliko je blagoslov njena devojčica Nona i koliko je srećna sa svojom porodicom, baš takvom kakva jeste.

Na Bojaninu priču, nadovezalo se izlaganje gošće susreta – Svetlane Nešić, psihološkinje. Ona je istakla koliko je za svu decu, deca sa invaliditetom nisu izuzetak, važno da budu prihvaćena onakva kakva zaista jesu, sa svim manama i vrlinama. Ona je objasnila da sami roditelji nekad od svoje dece  bespotrebno zahtevaju da se uklope u društveno očekivana ponašanja, iako se sama deca ne osećaju dobro u pojedinim ulogama i situacijama.

Prisutni roditelji složili su se da treba negovati dečje afinitete i osećanja, kako bi izrasli u ljude koji prihvataju sebe i time bili u prilici da stvaraju bolje odnose i sa ljudima oko sebe.

Svetlana Nešić je svoje znanje i iskustvo podelila i putem video snimka, koji možete pogledati na sledećem LINKU.

Roditelji su u razgovoru sa Svetlanom i voditeljkom radionica, podelili primere iz svojih života i složili se da bi celokupno društvo trebalo biti manje ukalupljeno za svu decu, ne samo onu sa invaliditetom.

Similar Posts