Osobe sa invaliditetom u filmu- Nevena Todorović

U susret filmskom festivalu „Uhvati sa mnom ovaj dan/Uhvati film“, koji se ove godine održava od 19. do 25. septembra u Kulturnom centru Novog Sada, želeli smo da ispitamo koliko su građani/ke upoznati sa filmovima koji se bave temom invalidnosti i na koji način su osobe sa invaliditetom prikazane u filmu. Evo šta su sagovornici imali da kažu.

 

muško, 56 godina

Od filmova koji prikazuju osobe sa invaliditetom znam film „Nedodirljivi“ i „Opasna šifra“, gde Brus Vilis štiti autističnog dečaka. Ne poznajem rad nijednog režisera koji ima invaliditet. U svim filmovima koje sam gledao osobe sa invaliditetom su prikazane u pozitivnom smislu, invalidnost je prikazana kao prednost u nekom pogledu.

žensko, 55 godina

Gledala sam „Šesti dan“, to je francuski film o autizmu, onda film „Kišni čovek“, „Nedodirljivi“… dosta filmova na tu temu sam odgledala. U njima su osobe sa invaliditetom uvek pozitivno prikazane, ne kao jadni već naprotiv – kao su da uprkos tome što im je nešto uskraćeno razvili druge veštine, i u toku filma su uvek lekcija onima koji sebe smatraju „normalnim“ i superiornim.

žensko, 26 godina

Za potrebe rada koji sam pisala, gledala sam film „Abus de faiblesse“ režiserke Ketrin Breje, koja kao režiser donekle ima iskustva sa invaliditetom. Još jedan film je „Lescaphandre et le papillon“, zato što je adaptacija autentičnog autobiografskog iskustva. Onda „De rouille et d’os“ – film sa Marijon Kotijard. Sve su ovo donekle poznati filmovi koji se bave jednim konkretnim problemom, a to je nepokretnost.

muškarac, 20 godina

Ne znam nijednog režisera sa invaliditetom, a i inače slabo gledam filmove. Gledao sam „Miris žene“, je l’ se to računa? Tu je glavni lik slep čovek koji je jako inteligentan i zanimljiv.

muškarac, 32 godine

Glavni lik u filmu „Avatar“ je u kolicima. Još poznatiji film sa osobom sa invaliditetom je „Moje levo stopalo“, gde Danijel Dej Luis glumi čoveka sa cerebralnom paralizom. Mislim da su u oba slučaja likovi prikazani kao natprosečno inteligentni i uspešni. Ne znam da li sam gledao nešto od režisera sa invaliditetom.

ankete sprovela: Nevena Todorović

 povratak na spisak anketa

Similar Posts