Publika u Društvenom centru Svilare.
| | |

Pristupačnost je preduslov socijalnog uključivanja

Onemogućavanja za osobe sa invaliditetom nalaze se na svakom ćošku i drastično utiču na njihove živote, složili su se sagovornici/e tribine „Šta me onemogućava?“ koja je održana 26. septembra u Kulturnoj stanici Svilara, u okviru projekcije „Karavan Uhvati film: Pristupačnost nas povezuje“.

Publika u Društvenom centru Svilare.
Photo by MTomic

Publika je prvo imala prilike da uživa u projekciji pet kratkometražnih filmova sa prethodnih festivala Uhvati film-a: Nevidljivo čudovište, Moj brat je gluv, Za svaki slučaj, Iznutra i Novi komšija.

Nakon projekcije, organizovana je i tribina „Šta me onemogućava?“ tokom koje su bili pušteni video klipovi nastali u okviru projekta „Šta me onemogućava“, koji je podržala Gradska uprava za dečju i socijalnu zaštitu Grada Novog Sada.

Gosti tribine bili su: Suzana Ristanić i Siniša Tucić, akteri video klipova „Šta me onemogućava?“, kao i Milica Veljković, aktivistkinja i novinarka i Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja.

Ispred publike su četiri žene i jedan muškarac. Pored njih je žena koja znakuje. Ispred njih je sto.
Photo By MTomic

Zajedno sa publikom, gosti/šće su prvo razmenili/e utiske o filmovima. Posebno su istakli filma “Nevidljivo čudovište”, koji ne govori nužno o invaliditetu, već i o važnoj temu gladi u svetu.

Prisutni su se složili da je pristupačnost preduslov socijalnog uljučivanja osoba sa invaliditetom i veza koju treba da unapređujemo i gradimo u društvu.

Publika slikana otpozadi. Posmatra projekciju na televizoru.
Photo By MTomic

Događaj je i primer pristupačnog kulturnog događaja: svi filmovi bili su opisno titlovani i sinhronizovani na srpski, svi govorni sadržaji prevođeni na srpski znakovni jezik i time je program pristupačan Gluvim i slepim osobama. Prostor u kojem se događaj održava pristupačan je osobama sa motoričkim invaliditetom.

Karavan Uhvati film: Pristupačnost nas povezuje realizovan je u okviru Kaleidoskopa kulture.

Similar Posts