Pristupačnosti kafića i restorana osobama sa invaliditetom u Novom Sadu

Radi lakšeg i bržeg snalaženja tokom boravka u Novom Sadu, predstavljamo kafiće i restorane koji su pristupačni osobama sa invaliditetom – korisnicima kolica. Obišli smo nekoliko objekata u užem centru  grada  i nakon  prikupljenih informacija  i razgovora sa osobljem, došli smo do  sledećih podataka.

Picerija “La Forca” predstavlja jedan od renomiranih objekata u Novom Sadu, otmenog izgleda. Za osobe sa invaliditetom pristupačna je samo bašta picerije, dok se u samu piceriju teže ulazi jer ima veliki broj stepenica. Do sanitarnog čvora se takođe teško dolazi zbog toga što je uzan ulaz.

Drugi je kafić “Porta” koji se nalazi u strogom centru grada, izuzetno je mali lokal u kojem je ulaz za osobe sa invaliditetom vrlo komplikovan. Ali spolja je pristupačnost omogućena postojanjem bašte.

Sledeći kafić koji smo obišli u Novom Sadu jeste ‘‘Atina’‘, koji se nalazi u blizini zgrade Kulturnog centra Novog Sada. Lično smo se uverili da je kafić sasvim pristupačan osobama sa invaliditetom, a i u razgovoru sa osobljem videli njihovu spremnost da pomognu.

U neposrednoj blizini Kulturnog Centra nalazi se i kafe-poslestičarnica ”Figaro”. Ova poslatičarnica je poprilično mala i ulaz u nju je otežan, ali je bašta vrlo pristupačna osobama sa invaliditetom.

U blizini poslastičarnice “Figaro” nalazi se kafe-picerija ”Crna maca”. To je mini picerija koja nudi šaltersku prodaju hrane. I ova picerija ima stepenice, a pristupačan je baštenski deo.

 Kada se prolazi pored Katoličke porte i izađe na Zmaj Jovinu ulicu sa leve strane nalazi se picerija ”Adrijana” . Picerija ima ravan ulaz ali i skučen prostor. Teže se dolazi do sanitarnog čvora ali je pristupačan ulaz sa druge strane picerije, osoblje je veoma ljubazno i želi da pomogne.

Sledeći  je kafe-bar ”Mućke”- only fools and horses”. Ideja  za ime ovog kafića nastala je po istoimenom britanskom tv sitkomu. Što se samog ulaza u kafić tiče teško je prohodan zato što kafić ima puno stepenika pa se samim tim teško stiže i do sanitarnog čvora. Dobra strana ovog kafe-bara jeste pristupačna bašta.

Kafić “Maša” je pristupačan osobama sa invaliditetom uz pomoć pratioca ili osoblja, jer ima jedan stepenik.

Sledeći kafić koji smo obišli jeste ”Bistro”. Ovaj kafić predstavlja jedan od renomiranih objekata u Novom Sadu, ima pristupačan ulaz za osobe sa invaliditetom i pristupačni sanitarni čvor, a takođe i pristupačnu baštu

Restoran “Mek-Donalds” je poznati objekat koji se nalazi kod Srpskog Narodnog Pozorišta. Ima pristupačnu baštu i donji deo kafića.

Sledeća stanica našeg obilaska je picerija ”Karibik’‘. To je još jedan od renomiranih objekata i poznata picerija u Novom Sadu. Za osobe sa invaliditetom pristupačna je samo bašta picerije dok unutrašnji deo nije pristupačan zbog toga što ima previše stolova koji su nezgodno postavljeni (visina) .

Kada se krene niz Zmaj Jovinu ulicu nailazi se na poznatu poslastičarnicu ”Mocart”. Ova poslastičarnica dobila je ime po austrijskom kompozitoru, čuvenom Volfgangu Amadeusu Mocartu. Što se samog ulaska u poslastičarnicu tiče, za osobe sa invaliditetom pristupačana je samo bašta, a na ulazu u unutrašnji deo postoji jedan manji stepenik. No i pored toga osoblje ove poslastičarnice je uvek spremno i voljno da pomogne. U ovoj poslastičarnici gosti mogu da uživaju u izvrsnom sladoledu napravljenom po italijanskoj recepturi, divnim kolačima i tortama kao i fantastičnoj domaćoj kafi i ambijentu ove poznate poslastičarnice.

 Odmah pored „Mocart-a“ je poslastičarnica ”Šeherezada’‘. To je takođe jedna od poznatijih poslastičarnica, pristup osobama sa invaliditetom je omogućen postojanjem bašte, a na ulazu ima jedan stepenik. U ovoj poslastičarnici nude se uvek izvrsni sladoled i kolači, a može da se popije i dobra espreso, obična, nes i ajs kafa.

U blizini Kulturnog centra je restoran ”Pančeta”, nalazi  se u Njegoševoj ulici, broj 12 . Ovaj restoran ima pristupačan ulaz za osobe sa invaliditetom.

Restoran kineske hrane ”Sečuan” nalazi se u ulici  Dunavska 32 . Restoran ima prijatan enterijer, a najvažnije, omogućen je pristup osobama sa invaliditetom. Specifičnost kod ovog restorana kao i svih kineskih jeste što se uz hranu dobijaju i kineski štapići koje gosti mogu da koriste prilikom jela, a mogu i da ih ponesu kući kao suvenir.

I na kraju naših predloga je  restoran ”Giros-Land”. To je restoran grčke kuhinje gde se gostima nudi: pileći, svinjski i mešani giros. Ovaj restoran preorjentisan je na šaltersku prodaju hrane, a ima pristupačnu i prostranu baštu.

Tekst pripremio Nenad Lukešević, volonter Festivala, diplomirani turizmolog

mapa
MAPA SA OZNAČENIM LOKALIMA KLIKNITE NA SLIKU ZA VEĆI PREGLED