| |

Seksualnost nevidljivih: film i realnost

Predrasude i poruke okoline sa kojima se žene sa invaliditetom sreću tokom odrastanja, utiču na njihovo poimanje sopstvenog tela i seksualnosti, zaključak je tribine o seksualnosti žena sa invaliditetom, koja se održala 28. avgusta u Kulturnoj stanici Eđšeg u okviru projekta ”Seksualnost nevidljivih: film i realnost”. Projekat je organizovao KAO Parnas, a sufinasirala Fondacija Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture u okviru programa “umetnici.Sad”.

Na tribini su učestvovale: Milesa Milinković, producentkinja i direktorka festivala “Uhvati film”, Tatjana Stojšić Petković, psihološkinja, Tanja Josić, umetnica i Milica Knežević, autorka bloga “Izaberi da živiš”. 

PhotoByMTomic

Tatjana je govorila o svom ličnom iskustvu, ali i iskustvima drugih žena sa invaliditetom, ističući da je u društvu koje ženama sa invaliditetom govori da ne mogu biti dovoljno dobre majke, domaćice i žene, kao pogrešnu vrednost žena uopšte, vrlo često same žene sa invaliditetom uguše svoju ženskost i seksualnost.

Tanja je ispričala kako je događaj u mladosti uticao na poimanje njene seksualnosti: kad joj je jedan medicinski radnik rekao da neće imati decu. Tanja je otkrila da je zaista dugo bila u ubeđenju da zbog svog invaliditeta ne može da ima decu i da su joj trebale godine da shvati da je kod nje imanje/nemanje dece stvar izbora. Takođe, navela je da joj je umetnost mnogo pomogla da se oslobodi i izrazi svoju seksulanost.

Milica je kao najveći stereotip navela to što joj ljudi često za momka govore da joj je brat i da su joj posebno neprijatna pitanja kako ona radi one stvari koje dobija od nepoznatih ljudi. 

Milesa je napomenula da se u Srbiji gotovo ne priznaje važnost različitih seksualnih orijentacija osoba sa invaliditetom, te je u tom kontekstu ženama sa invaliditetom drastično teže da prihvate, ali i izraze svoju seksualnost.

PhotoByMTomic

 

Odmah nakon fb prenosa tribina, na youtube kanalu festivala Uhvati film, publika je mogla da pogleda 5 kratkometražnih filmova na temu seksualnosti žena sa invaliditetom, koji su bili prikazani ranijih godina na Uhvati film festivalu. U pitanju su filmovi koji pomeraju granice i perspektive, ruše stereotipe i otvaraju nove tabu teme.

Projekat se realizovao onlajn sa ciljem da ponudi kulturni događaj koji spaja filmsku umetnost, tabu teme i afirmaciju umetničkih potencijala žena sa invaliditetom.  

Snimak tribine pogledajte OVDE.

Similar Posts