UHVATI FILM JE ČLAN EVROPSKE FILMSKE AKADEMIJE!

S ponosom najavljujemo da je festival Uhvati film uspostavio saradnju sa Evropskom filmskom akademijom (European Film Academy)! Nadaleko poznata i renomirana organizacija iz Berlina, koja okuplja najbolje filmske delatnike, filmske festivale i organizacije iz Evrope, prepoznala je važnost i misiju našeg Festivala, i na obostrano zadovoljstvo, Uhvati film je postao deo mreže Evropske filmske akademije.

Pristupačnost našeg Festivala i povećanje vidljivosti i učešća osoba sa invaliditetom u filmskoj industriji, teme su koje Evropska filmska akademija smatra vrlo važnim, i zajedno sa Uhvati film-om promoviše i zagovara u Evropi.

Prva stanica Hamburg

Foto: Claudia Höhne, Kurzfilm Festival Hamburg

Prva stanica za to bio 38. kratkometražni festival u Hamburgu Kurzfilm Festival Hamburg. U okviru konferencijskog programa, direktorka Uhvati film-a, Milesa Milinković, bila je vodeća govornica i izlagala je na temu pristupačnosti filmskih festivala osobama sa invaliditetom. Izlaganju su prisustvovali članovi filmske industrije, pretežno organizatori svetskih filmskih festivala. Milesa je na primeru Uhvati film-a, objasnila šta sve podrazumeva pristupačnost jednog filmskog festivala i zašto je važna kulturna participacija osoba sa invaliditetom.

Radionica o pristupačnosti deo pratećeg programa

Naša ekipa: predsednica Uhvati filma, Milesa Milinković i pr, Marijana Ramić Vulin, učestvovala je i na radionici o pristupačnosti filmskih festivala. Podelili su iskustva sa svojim kolegama iz Evrope, a svi su se složli da ih muči isti problem: nedostatak svesti o važnosti pristupačnosti kulturnih sadržaja, kao i važnosti razvoja publike.

Foto: Claudia Höhne, Kurzfilm Festival Hamburg

Sjajan program, druženja, susreti sa partnerima iz EFA…

Foto: privatna arhiva

Pored zvaničnog dela, naša ekipa uživala je u sjajnom programu Festivala, druženju sa organizatorima i učesnicima, ali i dragom Sandra Leege, iz Evropske filmske akademije. Upravo u saradnji sa Evropskom filmskom akademijom i zahvaljujući njihovoj inicijativi, realizovano je i Milesino obraćanje na 38. kratkometražnom festivalu u Hamburgu.

Podsetimo, Evropska filmska akademija najprestižnijih je mreža filmskih delatnika i festivala u Evropi.  Poznata je po godišnjoj dodeli nagrada najboljima iz evropske filmske industrije u više kategorija – European film academy award, poznatoj i kao evropski Oskar.

I glumac Erwin Aljukić, koga ćemo gledati na 20. Uhvati filmu, član je ove prestižne organizacije!

Menjamo perspektive u Srbiji, menjamo perspektive u regionu, menjamo perspektive u Evropi!

Foto: Claudia Höhne, Kurzfilm Festival Hamburg

Similar Posts