| | |

Festival nas spaja – od 29.9-3.10. u KCNS

Jeste li spremni za ponovne susrete, razmenu energije i spajanje? Upravo na 19. Uhvati filmu ujedinićemo publiku sa sjajnim filmovima, umetnost i aktivizam, emocije i akcije, edukaciju i kritičko razmišljanje, Novi Sad i svet!

Međunarodni filmski festival “Uhvati film” održaće se od 29.9-3.10. od 18h u Kulturnom centru Novog Sada!

Kao i svake godine, naš Festival biće centar vrhunske umetnosti. Tokom 5 dana, spojićemo:

 • 41 film iz 25 država
 • 9 sinhronizovanih filmova
 • 2 izložbe fotografija 
 • 1 Frida Kalo u perfomansu
 • 3 dana filmskog Masterclassa
 • 4 tribine za promišljanje
 • preko 30 volontera, 10 gostiju, 50 umetnika.

Šta sve Festival nudi:

Zagrevanje pred Festival biće obuka o invalidnosti i pristupačnosti kulturnih događaja, koju ćemo tokom 27-28.9. organizovati sa našim vernim i vrednim volonterima. Upravo ova obuka, pomoći će im da steknu neophodna znanja i veštine za volontiranje na inkluzivnim kulturnim događajima kao što je Uhvati film.

PhotoByMTomic

Festival svečano otvaramo u sredu – 29.9. od 18h u Kulturnom centru Novog Sada. Na otvaranju nas očekuje retrospektiva nagrađenih filmova sa prošlogodišnjeg Uhvati filma, ali i Frida Kalo! Njen lik i delo oživeće novosadska glumica Tanja Josić u performansu “Frida kazuje”, koji je nastao po motivima knjige “Frida ili o boli”, čuvene spisateljice Slavenke Drakulić. Istog dana otvorićemo izložbu fotografija „Lepota zime“, koja će dočarati zimske čarolije. Biće prikazano oko 50 najboljih radova iz svih krajeva Srbije, pristiglih na javni konkurs Udruženja za podršku osobama sa psihofizičkim smetnjama “ZaJedno” grada Subotice.

Festival za sve, svi za festival!

Dugi niz godina, Festival teži da bude što pristupačniji. Pored toga što se održava u prostoru koji je pristupačan osobama sa fizičkim invaliditetom, svi filmovi su titlovani, a govorni sadržaji prevođeni na znakovni jezik, čime je Festival pristupačan i gluvima.

Od ove godine – premijerno i deo filmskog programa biće sinhronizovan za slepe! I to u četvrtak – 30. septembra! Audiodeskripciju scenarija  odabranih Uhvati film filmova uradila je Violeta Vlaški iz Digitas 24, a za realizaciju sinhronizacije zadužen je Impoprostor. Sve pod inicijativom i okriljem KAO Parnas-a, organizatora Uhvati filma. Nakon projekcije, organizovaćemo i tribinu Nevidljiva umetnost, na kojoj ćemo govoriti o pristupačnoj umetnosti za slepe, načinima interpretiranja umetničkih dela i važnosti koncepta “umetnost za sve”.

PhotoByMTomic

Da ćemo u četvrtak zaista pomeriti granice domaćeg poimanja pojma pristupačnosti, zaslužna je i izložba fotografija Fotografija TI priča. Izložba umetničkih fotografija višestruko nagrađivane autorke, Maje Tomić, zagolicaće našu maštu, probuditi emocije i podstaći nas da osetimo svetlost. Izložba će biti audiodeskribovana za slepe. Time je Uhvati film festival jedini Festival u zemlji čiji je deo filmskog programa pristupačan za osobe za senzornim i motoričkim invaliditetom.

Filmovi koji menjaju perspektive na programu su od 30.9-3.10. od 18h u bioskopu KCNS!

Čak 41 film iz 25 država sveta, biće prikazani tokom četiri dana Festivala. Projekcije počinju u 18h. Očekuju nas neobične priče o običnim ljudima i obične priče o neobičnim ljudima. Priče o hrabrosti i slabosti, o tome što jesmo i šta možemo da budemo. O tome da se ne stidimo da iskažemo svoje emocije. O pravu za ravnopravne mogućnosti i snazi da menjamo svet. O tome da jesmo različiti, ali da nas sve spaja ista nit – nit nade, ljubavi, poštovanja i tolerancije – nit Uhvati film festivala.

Nakon projekcija – razgovaramo, promišljamo, hvalimo i kritikujemo.

Ove godine govorimo o važnim temama:

 1. u četvrtak, 30.9. da ponovimo, tribina Nevidljiva umetnost: o tome koliko je važno da svi imamo prilike da umetnost doživimo.
 2. u petak, 1.10. tribina “Dom u kojem rastemo”: o temi deinstitualizacije osoba sa invaliditetom.
 3. u subotu 2.10. tribina “Filmski pristup temi invalidnosti”: kako temi invalidnosti pristupaju filmski autori iz različitih delova sveta i kultura.
 4. u nedelju, 3.10. tribina “Ženski kadar”: o filmskom prikazu žene od strane žena- autorki.

Ne zaboravimo i naš sjajan Master klas “NapraviTI dobar film o ženi sa invaliditetom. Održaće se od 1-3.10. od 10-13h i uputiće polaznike kako da kreiraju filmove koj zaista menjaju perspektive. Predavačice će biti: Milesa Milinković, teoretičarka invalidnosti, Ivana Zelić, Iz Kruga Vojvodina i Veronika Anderson, poljska režiserka.

Ulaz na sve programe je besplatan, a celokupan program Festivala po danima dostupan je OVDE!

Bogat i raznovrstan program je pred nama. Pronađite deliće koje baš vas spajaju sa festivalom i budite deo 19. Uhvati film-a!

Ovogodišnje izdanje Uhvati film Festivala podržali: Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, MInistarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Gradska uprava za kulturu grada Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, Erste Banka, Filmski centar Srbije.

Similar Posts