| | | | |

„Uhvati film – pusti predrasude 2“: Edukacija u Računarskoj gimnaziji “Smart”

Pravilna upotreba terminologije koja se tiče invaliditeta je vrlo važna i utiče na smanjenje diskriminacije osoba sa invaliditetom, istakli smo na edukaciji u Računarskoj gimnaziji „Smart“, održanoj 24. oktobra u okviru projekta ,,Uhvati film – pusti predrasude 2“, koji je podržala Gradska uprava za sport i omladinu – Kancelarija za mlade Novi Sad. Učenicima smo približili određene termine i objasnili da je termin osobe sa posebnim potrebama neadekvatan, jer svi ljudi imaju iste potrebe, i da je upravo zbog toga termin osobe sa invaliditetom jedini ispravan.

 

Na radionici smo rušili predrasude putem projekcija odabranih filmova sa Uhvati film festivala: Cezar i Simonina prava pravcata bajka. Učenici su glavnog junaka filma Cezar koji ima urođeni invaliditet doživeli kao bolesnog što je još jedna od predrasuda. Učenici su saznali i naučuli da invaliditet nije bolest nego stanje koje može biti urođeno, ali i stečeno.

 

Gledajući i komentarišući filmove zajedno sa učenicima smo još jednom došli do zaključka da je neophodno raditi na svesti društva i da je ovakav vid edukacija koristan, ali sjajan način za to. Malim koracima do velikih promena!

Gordana Lasković

Similar Posts