| | | |

Za bolji položaj žena sa invaliditetom u lokalnim sredinama

Dvodnevnim seminarima u Rumi i Ečkoj, u januaru 2020, realizovali smo projekat „Jačanje kapaciteta institucija za promociju političkih, ekonomskih, socijalnih i zdrastvenih prava žena sa invaliditetom“, koji je podržao UN Women.

Ukupno 39 učesnika iz vojvođanskih institucija, prisustvovali su obukama o pravima i položaju žena sa invaliditetom, i pored osnovnih informacija o ovoj temi, imali prilike da dobiju i konkretne savete i upute kako da u svojim lokalnim sredinama unaprede život žena sa invaliditetom.

Trenerski tim činile su: konsultantkinje u oblasti rodne ravnopravnosti Danica Todorov i Andrijana Čović, Milesa Milinković, master rodnih studija, dugogodišnja aktivistkinja u organizacijama za podršku osobama sa invaliditetom i predsednica KAO Parnas.

Prvog dana seminara, učesnici su dobili osnovne informacije o modelima invalidnosti i položaju žena  sa invaliditetom, unutar koga su posebno istaknute teme poslovna sposobnost, javni i politički život žena sa invaliditetom i ekonomski položaj žena sa invaliditetom.

Drugi dan treninga baziran je na konkretnim pitanjima položaja žena sa invaliditetom: pravo na zdravstvenu zaštitu i socijalna prava žena sa invaliditetom. Na kraju seminara kroz praktičan rad, učesnici su izradili i svoj predlog Lokalnog akcionog plana za poboljšanje položaja žena sa invaliditetom u svojim lokalnim sredinama, koji se bazirao na stečenom znanju sa treninga, ali i analizi položaja žena sa invaliditetom u njihovim opštinama.

Posebno efektna bila su izlaganja  trenerice Milese Milinković, koja je prisutnima pored teoretskih informacija, prenela i svoje lično iskustvo. Time su učesnici imali prilike da čuju primere iz života i bolje razumeju prepreke sa kojima se žene sa invaliditetom susreću na svakom koraku. Položaj žena sa invaliditetom slikovito je prikazan i kroz projekciju dva filma sa Uhvati film festivala:  Simonina prava pravcata bajka i Wiki, nakon kojih je sledila diskusija.

Učesnici su istakli da je seminar bio vrlo interaktivan i dinamičan, trenerice kompetentne u svojoj oblasti i da su ih informacije sa treninga podstakle na dalja istraživanja teme i motivisala da naprave promene u svojim lokalnim sredinama.

Prvi seminar održao održan je 22-23. januara u Rumi, naredni 28-29. januara u Ečkoj. Prisutni su bili predstavnici iz Bačke Topole, Rume, Vrbasa, Sombora i Bačkog Petrovca, Novog Sada, Žitišta, Zrenjanina, Kikinde, Sečnja, Kule, Bečeja, Inđije, Pančeva, Subitice, Iriga. I to sve sa ciljem da se povećaju kapaciteti javnih tela/institucija za promovisanje važnosti političkih, ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih prava žena i devojaka sa invaliditetom.

 

Similar Posts